Share this post

Pomladni šopki in njihovo življenje v naših stanovanjih

Z mesecem februarjem se začne pomladna promenada šopkov, ki jih podarjamo za Valentinovo, Dan žena, Materinski dan, lahko pa le šopek za lepši dan. Takih šopkov smo najbolj veseli. Ko jih dobimo v dar, cvetlice kar žarijo v svojih barvah. Nekatere med njimi oddajajo prijeten vonj, ki zapolni stanovanje in pričara pomladno hrepenenje.

Vendar, kaj se zgodi s cvetlicami, če ne vemo kaj potrebujejo? Naslednji dan nas lahko presenetijo s povešenimi cvetovi, ali najkasneje v treh dneh njihova lepota zbledi. Torej kako oskrbeti pomladni šopek? Prvi korak naredijo pri oskrbi že v vrtnariji, ko bolj občutljivo rezano cvetje dajo v vodo z ustreznim hranilom. Tako cvetje v vodi s hranilom potuje na borzo cvetja, od koder ga podjetja, ki uvažajo cvetje uvozijo. Najboljša kakovost cvetja je, če je preko celega transporta v vodi. Potem cvetje dobijo cvetličarji v cvetličarne. To cvetje je potrebno ponovno spodrezati in dati v novo vodo s hranili. Na tržišču je tudi že proizvod Floralife »Quickdip«, ki cvetju širi vodovodne cevi v steblu. Ko je namreč cvet spodrezan, lahko konico stebla za 2 sekundi pomočimo v to sredstvo in potem damo normalno v vazo. Vodovodne cevi se bodo razširile in cvet bo lažje vpil vodo s hranili. Tak postopek je zelo priporočljiv za vse rezano cvetje, ki ima olesenela stebla, še posebej hortenzije, španski bezeg, snežne kepe in tudi vrtnice. Nato imajo cvetličarji še drug posebni pripomoček Floralife »Finishing touch«, kar v prevodu pomeni zadnji dotik. To so rastlinski voski raztopljeni v vodi, s katerimi, ko popršimo po cvetju, zapremo pore v povrhnjici cvetnih listov. Zaradi tega voda manj izhlapeva in posledično je cvet bolj obstojen. Če je cvetje v cvetličarni tako oskrbljeno, imamo večjo garancijo za kakovost cvetja.

Kako pa naprej?

Cvetje mora biti v zgodnji pomladi pri prenašanju zaščiteno. Nizke temperature lahko povzročijo, da nekatero cvetje potemni. Zato poprosimo cvetličarja, da je šopek res temeljito zaščiten z ovojnim papirjem. Ne pustimo šopka v mrzlem avtomobilu. Najpomembneje je, da nam v cvetličarni poleg šopka dajo tudi majhno vrečko s hranili za rezano cvetje. Pri tem morate pozorno prebrati navodila za uporabo, saj je ustrezna koncentracija najbolj pomembna. Običajno ena vrečka hranila zadostuje za pol litra vode. Ko imamo večji šopek, potem potrebujemo večjo vazo in temu primerno ustrezno količino hranil. Naj poudarim, da specialna hranila za rezano cvetje vsebujejo tako hranila za cvetje, ki so običajno sladkorji, kot tudi razkužila, ki zavirajo razmnoževanje bakterij. Tako različni nasveti, ki naj bi pripomogli k boljši kondiciji rezanega cvetja (aspirini, sladkor, kovanci, običajna hranila za sobne rastline) ne morejo nadomestiti ustreznih hranil za rezano cvetje.

Ko pridemo domov, poiščemo čisto posodo in vanjo že nalijemo vodo s sobno temperaturo in vanjo stresemo hranila. Tudi oster nož z ravnim rezilom si pripravimo. Cvetje odvijemo, nato pa peclje z ostrim nožem odrežemo poševno. Pecljev ne smemo prikrajšati z vrtnarskimi škarjami, saj škarje vodovodne cevi v steblih stisnejo in oskrba z vodo je motena. Ko smo stebla prikrajšali, damo šopek v vodo. Pri tem pazimo, da so stebla v vodi očiščena in nimajo listja, saj listje v vodi začne gniti in bakterije zamašijo vodovodne cevi v steblih.

Sedaj imamo šopek v vazi, ki jo postavimo v prostor, kjer nas bo cvetje najdlje razveseljevalo. Prostor naj bo hladnejši (18-20°C), hkrati pa pazimo, da šopka ne postavimo poleg sklede s sadjem. Ob takih navodilih pa se le vprašamo zakaj? Ali ni lepo, da ob nedeljah, ko pospravimo stanovanje postavimo na mizo v jedilnem kotu posodo s sadjem in dodamo še cvetlično dekoracijo. Lepo res izgleda, vendar cvetje nam bo hitro propadlo. Sadje namreč oddaja plin etilen, ki povzroča hitrejše dozorevanje cvetov. Zato šopek hitreje propade.

Dobili ste nekaj osnovnih navodil, kako šopek vzdrževati v dobri kondiciji. V nadaljevanju pa si bomo podrobneje pogledali, kakšne so zahteve posameznega cvetja.