strokovni nasveti

Jesenske zasaditve na terasah, balkonih

Kako oblikovati dom, da lahko vsakič, ko pridemo v njegovo zavetje, brezskrbno uživamo v družbi rastlin? Največkrat vemo kakšen tip hiše ali stanovanja bi radi, znamo izbrati pohištvo, vendar pri izbiri rastlin nismo več tako pozorni. Največkrat je miselnost, potrebujemo nekaj zelenega, zelo prisotna. Včasih zagledamo v prodajnih centrih lepe okrasne rastline in se takrat odločimo, da jih bomo kupili. Vendar, ali imamo pogoje za to rastlino? In nemalokrat vidimo lepo okrasno posodo, ki jo kupimo, vendar ne pomislimo, ali je stil posode res pravi za naš dom.

Kot vidimo, je kar nekaj stvari, na katere moramo pomisliti. Najprej je treba vedeti, da se rastline ne kupujejo kot deli pohištva, ampak so to živa bitja, za katere moramo imeti čas. Preveriti moramo, kakšne rastne pogoje lahko nudimo rastlinam in temu se moramo prilagoditi. Poleg pogojev rasti je nujno upoštevati še stil našega doma, saj morajo zasaditve skupaj s stavbo in vrtnim pohištvom postati usklajen mozaik.

Pri izbiri rastlin, ko smo že preverili njihove rastne zahteve, upoštevamo osnovna pravila oblikovanja. Različna struktura in tekstura zelenja nam bo popestrila zasaditev.

Vprašati se moramo, kaj želimo od svojega vrta, terase, balkona? Imamo stresno službo in si želimo počitka? V tem primeru se odločimo za umirjene pastelne hladne barve, cvetje je tako rožnato, vijoličasto belo modro. Različni zeleni odtenki delujejo zelo pomirjajoče. Če pa imamo rutinsko službo in si doma želimo nekaj akcije, potem zasadimo rastline toplejših barv in se poigramo tudi s kontrasti. Take zasaditve so bolj dinamične.

Z barvami lahko optično odpravimo težavo predolgega ozkega vrta, le da imamo na koncu posajene rastline, ki cvetijo v toplih močnih barvah. Rdeče – oranžno – rumene barve prostor optično približajo, medtem ko s hladnimi barvami prostor optično še podaljšamo.

Ko si izberemo pravo kombinacijo rastlin v našem nasadku, lahko za dodaten dekorativni učinek dodamo trtno vejo, ali kakšen drug okrasek.

V jesenskem času imamo na voljo veliko paleto dekorativnih rastlin. Izbiramo lahko med različnimi listnatimi zelnatimi trajnicami, največkrat med hojherami in bršljani, dodamo še nekaj okrasnih trav. Brez predsodkov lahko tudi za dekoracijo doma uporabimo čudovite nove sorte mačeh. Obstajajo namreč tudi pokrovne mačehe, ki se preko posode razrastejo in preidejo v povešave linije.

Za zimski čas zdaj dodamo rese, lahko pa imamo posajene sedume, ki jeseni cvetijo, potem pa te cvetove, ki naredijo plodove, pustimo in v zimskem času imajo ptice še dodatno zalogo hrane.

 

Izbire je veliko in naše terase so lahko lepe tudi jeseni in pozimi.