/Predstavitev dr. Sabina Šegula
Predstavitev dr. Sabina Šegula2018-09-04T07:22:55+00:00

Dr. Sabina Šegula je bila rojena 10. 12. 1968 v Kranju. Leta 1993 je na Univerzi v Ljubljani na Biotehniški fakulteti končala študij in pridobila naziv univerzitetna  diplomirana kmetijska inženirka rastlinske proizvodnje. Nato je na Univerzi v Ljubljani nadaljevala podiplomski študij, končala magisterij in leta 2012 znanstveni doktorat. V podiplomskem študiju se je posvetila ekonomiji pridelave okrasnih rastlin v Sloveniji. V tem času je tudi zaključila pedagoško – andragoško izobraževanje in  mednarodno certifikatno šolanje Wellantcollege iz Nizozemske in pridobila naziv Evropski florist 1 stopnje, opravila izpit na mednarodnem izobraževanju v Boerma Instituut Aalsmeer, Nizozemska, Masted Doutch Floral Design, specializacijo iz poročne floristike pri svetovno znani Wally Klett, Nemčija.

Hortikulturo poučuje že 15 let in sodeluje v mnogih nacionalnih in mednarodnih projektih. Ima opravljen izpit za notranjo presojevalko kakovosti in tako določene procese evalvira in spremlja njihovo izvajanje. Njena specializacija so okrasne zelnate rastline, sobne rastline in floristika. Napisala je potrjen učbenik za VSŠ Pridelava okrasnih zelnatih rastlin in knjigi Osnove oblikovanja v cvetličarstvu ter Pogoste sobne rastline v Sloveniji. Poleg tega je napisala 7 internih učbenikov za potrebe poučevanja na BC Naklo.  Strokovne in poljudne članke piše v različne slovenske revije in je tudi odgovorna urednica slovenske floristične revije Akademija cvetja.

Floweracademy.si je članica mednarodnega FlorCert konzorcija, kjer sodelujejo strokovnjaki floristike iz Švedske, Italije, Finske, Hrvaške, Slovaške, pridružili pa se bodo še strokovnjaki iz Nizozemske, Srbije, Madžarske in Norveške. V okviru mednarodnega sodelovanja se udeležuje stalnega spopolnjevanja na florističnem področju in uspešno pripravlja kandidate na mednarodni FlorCert izpit.

Je tudi članica različnih ocenjevalnih komisij na mednarodnih florističnih tekmovanjih v Italiji, sama pa se je udeležila leta 2014 mednarodnega florističnega tekmovanja v Bugnari, Italija, kjer sta skupaj v paru z Blanko Pazman, Hrvaška dosegli skupno 2. mesto. Tekmovanje je obsegalo dekoracijo prostora – terasa (3. mesto), cvetlično torto (2. mesto), cvetlično obleko (3. mesto) in presenečenje: Italijanske sanje (1. mesto).  V letu 2017 se je s svojo ekipo uvrstila na prestižno mednarodno floristično tekmovanje v Franciji, Due La Fontaine, kjer so na temo Vrtnice in zgodovina iz 1000 vrtnic izdelali dekoracijo v povezavi s francoskim kraljem, ki je pokopan v Sloveniji (Kostanjevica pri Novi Gorici) in dosegli 2. mesto.

Organizira tudi različne floristične dogodke med katerimi je bilo najbolj opazno mednarodno sodelovanje floristov iz 10-tih držav na Festivalu idrijske čipke 2017.  

Od leta 2011 za Veliko noč sodeluje pri krasitvi bazilike Sv. Petra v Vatikanu in od 2013 tudi pri božični krasitvi. Večkrat pripravi tudi samostojne avtorske adventne razstave in poskrbi za božično – novoletno dekoracija starega mestnega jedra Radovljice.

Kot strokovnjakinja redno svetuje v oddajah Na vrtu in v oddajah Dobro jutro –  RTV SLO 1. program, kot tudi v svetovalnem servisu in svetovalnimi prispevki na radiu Slovenija 1. program.